Schaatsen slijpen

Slijptafel Basic
Slijp Artikelen

Laat je schaatsen slijpen

Bij Jan Bouwes Fietsen kun je ook terecht om je schaatsen te laten slijpen

Om goed te kunnen schaatsen is het belangrijk dat de juiste ronding in jouw schaatsen is geslepen en dat de schaatsen scherp zijn. 

Ronding

In jouw schaats hoort een ronding te zitten. D.w.z. wanneer je een cirkel trekt met een straal van 22 meter en je neemt een klein stuk uit deze cirkel dan zal dit moeten corresponderen met de ronding van uw schaats. 22 meter is de standaard ronding. Wedstrijdrijders willen hun ronding nog wel eens aanpassen. 

Slijpen

Om jouw schaatsen te kunnen slijpen heb je een slijpapparaat nodig. In dit apparaat kun je jouw schaatsen zo instellen dat de schaats evenwijdig en even hoog in het apparaat wordt gezet. Bij zeer nauwkeurige slijptafels heb je daar hulpmiddelen voor als hoogte en voor aanslagen. Hier zet je de schaatsen tegenaan. 

Wanneer de schaatsen in het apparaat gezet zijn kun je beginnen met slijpen.

  1. Met de grove kant van de steen maak je een beweging kruislings over de lengte van de messen. (Steeds wisselen van links naar rechts en van rechts naar links). Probeer de steen over de gehele breedte te gebruiken om te voorkomen dat de steen hol wordt. Blijf slijpen totdat er over de gehele lengte van de messen een braam ontstaat.
  2. Hierna ga je enkele keren over de gehele lengte van de messen van voor naar achteren, totdat er over de gehele lengte geen schuine groeven meer zijn en er dus een gladder oppervlak ontstaat.
  3. Vervolgens braam je de schaatsen af met jouw braam steen.
  4. Nu ga je met de fijne kant van voor naar achter en laat de steen heel langzaam van links naar rechts verlopen zodat er geen groef in de steen ontstaat.
  5. Hierna braam je weer af, (stap 4 en 5 enkele keren herhalen.) en jouw schaatsen zijn gereed.
  6. Om te kijken of jouw schaatsen scherp zijn kun je met jouw nagel over de afzethoeken gaan, wanneer er krulletjes van de nagel afgaan is de schaats scherp.
  7. Je kunt nu eventueel met een polijststeen of een polijstdriehoek jouw schaats nog gladder maken.

Heb je vragen? Neem contact op! Je kunt natuurlijk ook even langskomen, je bent van harte welkom op Dorpsstraat 705 in Noord-Scharwoude. 

free-skate logo
powerslide logo
raps-logo-zw
Logo Viking
logo zandstra