Schaatsen slijpen

Bij Jan Bouwes Fietsen kun je ook terecht om je schaatsen te laten slijpen.

Om goed te kunnen schaatsen is het belangrijk dat de juiste ronding in uw schaatsen is geslepen en dat de schaatsen scherp zijn.

Ronding
In uw schaats hoort een ronding te zitten. D.w.z. wanneer u een cirkel trekt met een straal van 22 meter en je neemt een klein stuk uit deze cirkel dan zal dit moeten corresponderen met de ronding van uw schaats. 22 meter is de standaard ronding. Wedstrijdrijders willen hun ronding nog wel eens aanpassen.

Slijpen
Om uw schaatsen te kunnen slijpen heeft u een slijpapparaat nodig. In dit apparaat kunt u uw schaatsen zo instellen dat de schaats evenwijdig en even hoog in het apparaat wordt gezet. Bij zeer nauwkeurige slijptafels heeft u daar hulpmiddelen voor als hoogte en voor aanslagen. Hier zet u de schaatsen tegenaan.

Wanneer de schaatsen in het apparaat gezet zijn kunt u beginnen met slijpen.

  1. Met de grove kant van de steen maakt u een beweging kruislings over de lengte van de messen. (Steeds wisselen van links naar rechts en van rechts naar links). Probeer de steen over de gehele breedte te gebruiken om te voorkomen dat de steen hol wordt. Blijf slijpen totdat er over de gehele lengte van de messen een braam ontstaat.
  2. Hierna gaat u enkele keren over de gehele lengte van de messen van voor naar achteren, totdat er over de gehele lengte geen schuine groeven meer zijn en er dus een gladder oppervlak ontstaat.
  3. Vervolgens braamt u de schaatsen af met uw braam steen.
  4. Nu gaat u met de fijne kant van voor naar achter en laat de steen heel langzaam van links naar rechts verlopen zodat er geen groef in de steen ontstaat.
  5. Hierna braamt u weer af, (stap 4 en 5 enkele keren herhalen.) en uw schaatsen zijn gereed.
  6. Om te kijken of uw schaatsen scherp zijn kunt u met uw nagel over de afzethoeken gaan, wanneer er krulletjes van de nagel afgaan is de schaats scherp.
  7. U kunt nu eventueel met een polijststeen of een polijstdriehoek uw schaats nog gladder maken.

Heeft u vragen? Neem contact op! U kunt natuurlijk ook even langskomen, u bent van harte welkom op Dorpsstraat 705 in Noord-Scharwoude. 

Terug naar schaatsen.